miércoles, 24 de septiembre de 2014

AVALUACIÓ INICIAL i Mapa conceptual inicial



Qüestions de desenvolupament breu



  1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.
Sí. Les potències mundials són les que van més avançades quan a desenvolupament tecnològic i científic, inverteixen en I+D i no deixen que la gent altament qualificada i formada marxi del país a fer investigacions a d’altres països, en tot cas els hi treuen profit en benefici del progrés. El coneixement és progrés, el progrés és tecnologia i ciència.

  1. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
No. Crec que avui en dia no hi ha res que sigui asèptic políticament o ideològicament. Tot està impregnat de partidisme, idealisme i interessos. La ciència i la tecnologia més encara.

  1. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
Estic força desacord. Es pot participar de processos d’ensenyament i aprenentatge i no cal fer servir les Noves Tecnologies en absolut. Això sí, quan les fas servir, jo ho faig a diari, ja no et planteges gaires activitat d’ensenyament aprenentatge que no tingui com a requisit l’ús de les noves tecnologies.

  1. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
Si tingués la resposta podria escriure un llibre o fer conferències arreu del món. Evidentment no ho sé. La meva humil opinió és que els canvis es pateixen per interessos personals/privats. Tampoc entenc molt bé a quins canvis fa referència la pregunta. Als canvis en l’aplicació i extensió de l’ús de les noves tecnologies en educació? als canvis sòcio-econòmics?

  1. Defineix en una frase la Tecnologia Edicatova. Digues quin és el seu objecte d’estudi.
Suposo que l’objecte d’estudi deu ser com aplicar les tecnologies per facilitar, promoure i incentivar l’ensenyament-aprenentatge.

  1. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement
Transmissió de coneixement: Un avi que explica oralment un conte abans d’anar a dormir al seu net. Segurament, si el conte és significatiu pel nen quan sigui més gran el recordarà i també l’explicarà als seus fills.
Construcció del coneixement: Dos nens que plegats resolen un puzle.

  1. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".
Estic força d’acord. Les idees s’han d’adaptar a cada context i cada context és únic i diferent. Crec que el context ens condiciona en tot, des de les nostres creences, maneres de fer i fins i tot per explicar o significar una idea. Ha de respondre a les necessitats concretes d’un context (un moment i un espai).

  1. ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?
Sí, mica en mica ho vaig fent. Desconeixia algunes de les opcions però cada vegada és més enriquidor fer-ho teu, més còmode!

  1. Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts?

Coneixements previs indicats al pla docent
-Nivell de competència digital bàsica, si.
-Gestió bàsica d’arxius i actitud positiva, si.

  1. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: _5_
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: __6__
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : __10___
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: __2__
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: _7__
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __7__
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: __5__
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: _7_
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: _2_
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: __6__

Mapa conceptual (conceptes previs) 

  1. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs   que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?
Evidentment els meus coneixements previs són simplement això, les meves idees preconcebudes, coneixement bàsic fruit de la meva experiència, opinió i creences personals i formació. No pots mai defensar un punt de vista de manera radical i sense tota la informació pertinent, cal sempre escoltar a totes les parts i tots els punts de vista.

Conclusions


Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?
Estem just a l’inici d’aquest camí i són molts els interrogants que s’obren davant meu. Caldrà fer moltes lectures interessants, compartir molt i mantenir la ment oberta i receptiva per poder reflexionar i aprendre.

Webliografia


Cap documentació per fer aquesta avaluació inicial.


NTICE Yes, we can!

Hola hola!

Aquest semestre començo l'assignatura Noves tecnologies de la informació i la comunicació en educació a la UOC. Així que em llenço de ple amb això del bloc!
El primer que caldrà per la meva part serà paciència i perseverança per anar descobrint totes les possibilitats que l'edició d'un bloc permet. Així que..1,2,3....let's go!

Bon semestre a tothom! Recordeu, yes we can! Som mestres, psicopedagogs, pedagogs... podem amb això i més. Oh i tant!